Brussel stedentrip in 48 uur

Brussel is de stad van musea, in de hoofdstad van België kunt u tijdens uw stedentrip er zelfs meer dan honderd bezoeken, vooral beroemd vanwege haar chocolade- en biermuseum. Ontdek de gotische monumenten, de strips, Brussel is o.a. de geboortestad van Kuifje, de Smurfen en Lucky Luke en de Art Nouveau gevels. Laat u vooral meevoeren in de open geest en de goede sfeer die deze stad doordringt.

Brussel is de hoofdstad en grootste stad van België met een bevolking van inmiddels meer dan een miljoen inwoners. Brussel wordt vooral gedomineerd door Europa. Veel Europese instellingen hebben hun zetel in Brussel, daarnaast zijn het hoofdkwartier van de NAVO en andere internationale organisaties gevestigd in Brussel. Door zijn geografische ligging en zijn neutraliteit in de Tweede Wereldoorlog, wordt Brussel beschouwd als de hoofdstad van Europa.

Volgens historische is Brussel opgericht in het jaar 979, hoewel er geen bronnen zijn om deze datum te bevestigen. Archeologische opgravingen in het gebied geven blijk van Neolithische, Romeinse en Merovingische nederzettingen. In 977 werd Karel van Frankrijk, hertog van Neder-Lotharingen en twee jaar later bouwde hij een kasteel met een kapel gewijd aan San Gil. Het dorpje in de Zennevallei werd genoemd Bruocsella, verwezen naar het moeras en de aanwezige platengroei. De huidige naam Brussel is afgeleid van Bruocsella.

Zoals boven reeds genoemd zijn er meer dan honderd musea in Brussel, die kunt u natuurlijk niet allemaal bekijken tijdens uw 48 uur, daarom heb ik een selectie voor u gemaakt.

  • Museum voor Oude Kunst Regentschapsstraat 3, geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur en op maandag gesloten. Het museum is gewijd aan de schilderkunst van de vijftiende tot de achttiende eeuw, waaronder werken van vooraanstaande kunstenaars zoals Jeroen Bosch, Rubens en Van Dyck.
  • Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis Parc du Cinquantenaire 10,  dinsdag tot en met vrijdag van 9:30 uur tot 17:00 uur. Weekends en feestdagen van 10:00 tot 17: 00 uur. Gesloten op maandag. De grootste collectie bevindt zich in het Jubelparkmuseum. U vindt er er niet alleen archeologisch materiaal uit België, maar ook vondsten uit diverse andere landen en werelddelen.
  • Musée Magritte Museum Regentschapsstraat 3, Van dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur, woensdag tot 20:00 uur. Gesloten op maandag. In dit museum kunt u meer dan 200 originele werken van de Belgische kunstenaar, waaronder zijn schilderijen, beeldhouwwerken, billboards en films aanschouwen.
  • Horta museum Amerikastraat 25, geopend dagelijks van 14: 00 uur tot 17:30 uur. Het museum is gevestigd in het huis dat Victor Hosta (architect) heeft gebouwd.  U vindt er gipsafdrukken, ontwerpen van deurklinken, klokken of grafmonumenten, architectuurplannen en foto's van interieurs. 
  • Museum voor Natuurwetenschappen Vautierstraat 29. Dit museum is beroemd om zijn collectie van dinosaurus skeletten die ongeëvenaard is in Europa. Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 9:30 uur tot 17:00 uur. Weekends van 10:00 uur tot 18:00 uur. Gesloten op maandag.
Als u nog voldoende tijd heeft volgen hieronder nog een aantal interessante musea.

  • Muziekinstrumentenmuseum (MIM) Hofbergstraat 2. De collectie omvat een zeer uitgebreide verzameling klassieke, exotische en volkskundige muziekinstrumenten, ca. 7000 stuks groot. Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 9:30 uur tot 17:00 uur. Gesloten op maandag.
  • Autoworld museum, Jubelpark 11, met de meest indrukwekkende autoverzameling in de wereld.Van 1 oktober tot 31 maart geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Van 1 april-30 september van 10:00 uur tot 18:00 uur.
  • Museum van de Stad Brussel Grote Markt, Belgisch stripmuseum Zandstraat 20,.
  • Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis Jubelpark 3, een van de beste musea in de stad met en enorme militaire collectie uit diverse tijdperken en diverse oorlogen.

Brussel is echter meer dan alleen musea. Neem bijvoorbeeld de Grote Markt het historische centrum van Brussel en een van de drukste plekken in de stad. Beschreven door Victor Hugo als het mooiste plein ter wereld, het is uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO.  Gotische, barokke, neoklassieke en neogotische gebouwen u vindt het allemaal op de Grote Markt in Brussel.
Natuurlijk mag Manneken Pis, een bronzen beeldje van 50 centimeter in het centrum van Brussel niet ontbreken. 
Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, werden in 1847 gebouwd door architect Jean-Pieter Cluysenaer, ze vormen een complex van drie met glas overdekte winkelgalerijen in het centrum van Brussel, namelijk de Koningsgalerij, de Koninginnengalerij en de Prinsengalerij. Hier vindt u o.a. cafés en de beste chocolade winkels van Brussel.
Het Koninklijke Paleis van Brussel, Brederodestraat 16. Het is het officiële paleis van de Belgische koninklijke familie, hoewel het niet meer als koninklijke residentie wordt gebruikt. De koning en zijn familie wonen in het Koninklijk Kasteel van Laken, aan de rand van Brussel.
Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele op het Sinter- Goedeleplein, de eerste steen werd gelegd in het jaar 1226, maar pas voltooid in het jaar 1500.
De Zavel is een historische wijk in Brussel, het plein is omringd door oude huizen en is nu beroemd om zijn antieke winkels en restaurants.
Naast de diverse parken is er eigenlijk nog een monument, dat niet mag ontbreken tijdens uw bezoek aan Brussel, het Atomium, in de wijk Heizel en het symbool van de stad sinds het werd gebouwd in 1958 voor de Wereldtentoonstelling,